top of page
Secondary Alt.png
  • Foto van schrijverBart Meeuwes

Huren op lange termijn in Tenerife


Bij het zoeken naar een vastgoed te huur in Tenerife staat B&L Services Tenerife voor je klaar. Samen bespreken we wat je juist zoekt en starten de zoektocht van daaruit. Wij begeleiden je van A tot Z.


Wat verstaan we onder lange termijn huren


Bij lange termijn huur spreken we over een contract van minimaal 1 jaar. Na dit initiële jaar wordt het contract automatisch verlengd tot een periode van 5 jaar. Dat wil zeggen dat je als verhuurder 2 mogelijkheden hebt om het contract te verbreken.


Je kan na 1 jaar het contract verbreken, met het in acht nemen van de de wettelijke opzegtermijn of je betreedt zelf de woning. In dat geval heeft de huurder 6 maanden om de woonst te verlaten. Doet u dat niet, dan heeft de huurder het recht om tot 5 jaar te blijven.


De waarborg


Wanneer je een eigendom wil verhuren op lange termijn, is de wettelijke borg bepaald op 1 maand huur. In vele gevallen wordt er een extra waarborg overeenkomen met een maximaal van  2 maanden huur in totaal. Hou er wel rekening mee dat wettelijke borg 1 maand huur bedraagt.


Registro de la Propiedad


Het gebeurt zelden maar strikt genomen is het veiliger een huurcontract bij de notaris te ondertekenen en in te schrijven in het Spaanse kadaster. Dit om beide partijen te beschermen. Hier zijn natuurlijk voor en nadelen aan verbonden. Er is geen verplichting tot registratie in het Kadaster, in feite worden de meeste contracten niet geregistreerd.


Alleen in het geval van registratie wordt er echter volledige rechtsbescherming bekomen. De procedure is vergelijkbaar met die van elke andere openbare akte: een notaris zal de overeenkomst certificeren en nagaan of er geen onwettigheden in staan. Het is dit officiële document dat in het kadaster wordt geregistreerd.


Juridische informatie


De belangrijkste zorg voor zowel de verhuurder als de huurder bij het sluiten van een huurcontract is rechtszekerheid, d.w.z. dat het contract voorwaarden bevat die de belangen van beide partijen waarborgen en onaangename verrassingen voorkomen.

Bij wanbetaling zal de eigenaar van het pand naar de rechtbank moeten stappen om de huurder uit zijn woning te krijgen. Er is 1 mogelijkheid om een uitzetting te vermijden en dat is als de huurder de achterstallige huur onmiddellijk betaald in de rechtbank. In sommige gevallen kan de rechter de uitzetting vragen binnen de 10 dagen.


Maandelijkse kosten zoals water, elektriciteit en internet worden door de huurder betaald en kunnen door de eigenaar bovenop de huur gerekend worden.


Hierin kunnen enkele verschillen zijn in het opmaken van een contract. Bv dat je overeenkomt dat alles tot een bepaald bedrag is inbegrepen, of je eist van je huurder dat alle diensten op zijn naam worden gezet. Dit laatste raden wij eerder af. In geval van afsluiting van elektriciteit of water door wantbetaling, zullen de nieuwe aansluitingskosten voor de eigenaar zijn.Huisvuil, communiteit en IBI worden normaliter door de verhuurder betaald.

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page